Turism

Electric Castle 2013- festivalul international de muzica electronica a avut loc pentru prima data in Romania pe domeniul castelului Banffy din comuna Bontida. Festivalul a fost un real succes organizatorii Festivalului Electric Castle au confirmat cea de-a doua ediţie, după succesul pe care l-au înregistrat in anul 2013, când peste 30.000 de oameni au petrecut pe ritmurile muzicii electronice la Castelul Banffy din Bonţida. Veştile bune nu se opresc însă aici deoarece postarea de pe pagina oficială de Facebook a festivalului anunţă că acesta va dura patru zile conparativ cu trei zile cat a durat in anul 2013. 
Ansamblul Castelului Bánffy (1652, amplif. 1750-1850), comuna Bonțida. Cunoscut odinioară ca Versailles-ul Transilvaniei, castelul Bánffy din Bonțida s-a construit, în etape succesive, începând din secolul al XVI-lea. Asezat pe malul Someșului, turnurile i se pot vedea imediat ce treci de satul Răscruci, pe drumul ce duce de la Cluj spre Dej. Primele clădiri au fost construite începând cu 1581. Dénes Bánffy a început reconstrucția castelului în 1747. Noile clădiri, concepute în spiritul barocului imperial vienez, au fost compuse din: manej, grajd si locuințele servitorilor. Curtea de onoare a fost decorată cu peste 30 de statui baroce, reprezentând personaje din Metamorfozele lui Ovidiu. József Bánffy a demolat în 1820 clădirea porții, mărind curtea, si a construit o moară de apă lângă castel. Tot lui i se datorează amenajarea în împrejurimi, a unui parc în stil englezesc. Domeniul a fost distrus în toamna anului 1944 când trupele germane, în retragere, au incendiat si jefuit proprietatea. Mobilierul, biblioteca, vestita galerie de portrete si cea de sculpturi au dispărut. Imaginea interioarelor luxoase se păstrează acum în doar câteva fotografii de epocă. Starea precară a castelului de la Bonțida a fost confirmată oficial în anul 2000, când această clădire, monument arhitectonic, a fost inclusă pe lista Celor Mai Periclitate 100 de Situri din Lume. Proprietatea se află acum, într-un amplu proces de restaurare si reconstrucție, menit să-i redea strălucirea de altădată. În 2005 s-a deschis într-una din clădirile castelului Centrul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, sub egida Fundației Transylvania Trust si Institute of Historic Building Conservation, UK. Acest centru a obținut în acest an marele premiu al Uniunii Europene si al Europa Nostra pentru activitatea educațională desfăsurată. Anual se desfăsoară Zilele Culturale Bonțidene si alte activități culturale.
Ansamblul Castelului Bánffy - Răscruci
Castelul de la Răscruci a fost construit în secolul XVIII, în stil eclectic. Între anii 1752- 1755 au fost restaurate casa de oaspeți si grajdul, iar clădirea actuală, realizat în stil eclectic, datează din 1809, ridicată fiind pe locul unei vechi resedințe de vară. Castelul a fost locuit de baronul Adam Bánffy pasionat al artei. Din balconul castelului se poate vedea întreg domeniul Banffy. Terenul de 4,5 ha, din care 881 metri pătrați construiți, stă nefolosit. Domeniul împreună cu castelul, urmează a fi scos spre valorificare, Scoala Specială care funcționează aici din 1967 fiind desființată în anul 2007, conform unui proiect al Consiliului Județean Cluj de concesionare a domeniului.
Ansamblul monumental "De-semne spre cer pentru ploaie și curcubeu", de la Tăușeni, comuna Bonțida
La Tăușeni se află cel mai mare ansamblu monumental contemporan în aer liber din Europa. Realizat de frații Alexandru si Liviu Chira, este intitulat "De-semne spre cer pentru ploaie și curcubeu", Ridicat în 1995, pe colina care împarte satul Tăușeni în două, el are în componență 14 elemente. „De-semne spre cer, pentru Ploaie si Curcubeu" este, o instalație magicopoetica pentru zile de sărbătoare, compusa din semne colorate, cu rostul de a chema, la nevoie, ploaia (mana cereasca) si curcubeul sărbătoresc al înseninărilor, dar si amintirile.
Ansamblul bisericii reformate calvine (sec. XIII.), comuna Bonțida
Biserica reformată-calvină din secolul al XVII-lea (fundații din sec. XII-XIII), cu reconstrucții ulterioare din 1720, construit de David Sipos.
Muzeul Kallos Zoltan din Rascruci 
Muzeul este organizat în casa colecționarului Kallos Zoltan, care adăpostește circa 8.000 de obiecte tradiționale de port popular din diverse zone ale României (din păcate, din lipsa spațiului, circa 6.000 de piese sunt păstrate într-o magazie). Colecțiile sunt ordonate după zona de proveniență, prezintă obiecte din ceramică, lemn și textile din zona de nord a Ardealului, din Moldova, zona comunității de ceangăi din Bacău, zona săsească și cea românească de lângă Bistrița-Năsăud.