Home » Obiceiuri și evenimente culturale

Obiceiuri și evenimente culturale

Tradiţii şi obiceiuri în Bonţida

Patrimoniul cultural al satului românesc reprezintă o sursă importantă de dezvoltare, atât la nivel regional cât şi la nivel local, capitalul simbolic fiind esenţial pentru identitatea culturală reprezentată prin valori, obiceiuri şi îndeletniciri, credinţe şi simboluri împărtăşite de către comunitate.

Manifestarea identităţii culturale, a tradiţiilor şi a obiceiurilor este influenţată de regiune, care reprezintă mai mult decât o simplă localizare geografică. Date fiind acestea, menţinerea identităţii culturale trebuie să includă câţiva factori importanti, cum ar fi educaţia şi consumatorii de cultură.

Protejarea moştenirii culturale rurale este extrem de importantă şi în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului rural ca modalitate de promovare a satelor româneşti, cu un efect pozitiv asupra atragerii turiştilor şi cu beneficii economice pentru populaţia locală.

Conservarea tradiţiilor, culturii şi a obiceiurilor din mediul rural reprezintă mijloace de creştere a potenţialului turistic în multe alte ţări. Având în vedere că majoritatea turiştilor străini care vin în ţara noastră caută să trăiască experienţa “vieţii la ţară” cu tot ceea ce implică acest lucru, păstrarea şi conservarea culturii tradiţionale în mediul rural reprezintă un element obligatoriu care trebuie luat în calcul în procesul de dezvoltare rurală.

În comuna Bonţida se manifestă tendinţe îmbucurătoare de sprijinire şi revitalizare a tradiţiilor şi obiceiurilor.

Dans popular

Pe raza comunei Bonţida îşi desfăşoară activitatea mai multe formaţii de dansuri populare. Asociaţia Folclorică “Codrişorul” Bonţida a fost înfiinţată în 2011, bucurându-se de sprijinul deplin al Primăriei şi al Consiliului Local Bonţida. De la înfiinţarea asociaţiei, tinerii dansatori ai ansamblului au participat la concursuri şi festivaluri folclorice din judeţul Cluj şi din alte mari oraşe ale României, dar şi la festivaluri internaţionale de folclor din străinătate, în Italia şi Grecia.

În Bonţida mai există două formaţii de dansuri populare, cea a comunităţii maghiare şi cea a rromilor, ambele având o bogată activitate.

  1. Port specific – în Răscruci
  2. Mersul cu colindul şi pluguşorul în perioada sărbătorilor de iarnă
  3. Fărşangul din Bonţida

Acest eveniment este găzduit la Castelul Bánffy din Bonţida, principalul organizator fiind Fundaţia Transylvania Trust. Evenimentul constă practic într-un carnaval, care marchează pentru romano-catolici Fărşangul, adică sfârşitul iernii şi venirea primăverii. Evenimentul include concursuri, prezentarea unor meşteşuguri tradiţionale, prezentarea măştilor de carnaval, punctul culminant fiind reprezentat de arderea rituală a păpuşii de carnaval care simbolizează iarna.

Evenimente deosebite care au loc în comună:

Fiii Comunei Bonţida.În comuna Bonţida se desfășoară periodic o serie de evenimente care contribuie la promovarea patrimoniului rural și la menținerea vie a tradițiilor locale, între acestea sărbătoarea „Fiii Satului” fiind una dintre cele mai reprezentative sărbatori locale.

Sărbătoarea „Fiii Satului” reprezintă o întâlnire de suflet, care a devenit deja tradiţie în cele mai multe sate de pe teritoriul României. Sărbătoarea are în primul rând rolul de a păstra tradiția și datina locală și de a aduce împreună fiii satului din toate colțurile țării și chiar ale lumii, de la cei mai tineri, până la octogenari, cei mai în vârstă fiind reprezentați de nepoți sau strănepoți. Toate persoanele care s-au născut într-un anumit sat, cei care trăiesc în afara comunității, persoanele cu un statut social recunoscut și dobândit prin forțe proprii și muncă asiduă, cei care mențin legătura cu satul și se implică în dezvoltarea lui, cu toții își dau mâna la această sărbătoare semnificativă, o adevărată emblemă a fiecărui sat românesc.

Manifestarea începe în general într-o notă de comemorare şi omagiere la biserica şi cimitirul din sat, continuând în curtea şcolii, acolo unde cele mai bune gospodine robotesc în jurul ceaunelor cu mân¬care, iar artiştii, tineri şi bătrâni, îşi dau mâna în de¬rularea programului artistic. Momentele sur¬priză de prezentare a unor invitaţi speci¬ali, persoane publice, decernarea unor pre¬mii de excelenţă acordate celor mai re¬prezentative personalităţi ale satului şi ce¬lor care contribuie la păstrarea tradiţiei lui, sunt o completare firească a sărbătorii. Toată lumea degustă bucatele gustoase şi închină un pahar în semn de respect şi apreciere.

Ca o adevărată emblemă a fiecărui sat românesc, în cadrul acestei sărbători sunt promovate valorile locale: cântecele și jocurile specifice fiecărei regiuni, artiștii locali – trupe de dansuri populare, ansambluri folclorice, cântăreți, specificul culinar, costumele populare tradiționale, agenții economici și micii producători locali. Sărbătoarea se înche¬ie de obicei după amurg, cu un foc de ta¬bără, lângă care sunt depănate amintiri şi impresii legate de a¬cest eveniment.

Trebuie remarcat faptul că desfăşurarea acestei sărbători în comuna Bonţida este denumită “Fiii Comunei Bonţida” şi vizează, pe lângă activităţile menţionate anterior, şi o serie de activităţi culturale. De exemplu, cea mai recentă ediţie a acestei sărbători, desfăşurată pe data de 18 august 2013 în localitatea Răscruci, le-a oferit locuitorilor comunei posibilitatea de a asista la o lansare de carte, la un spectacol de muzică şi dans popular susţinut de numeroşi interpreţi, dar şi de ansambluri şi grupuri locale (Grupul vocal din Bonţida – „Tinerii în Acţiune”, Ansamblul Folcloric „Codrişorul” Bonţida, Ansamblul de dansuri ţigăneşti Bonţida), la un spectacol de muzică uşoară, şi respectiv la un spectacol de focuri de artificii. Această ediţie a evenimentului s-a diferenţiat şi prin faptul că a fost pentru prima dată când sărbătoarea a fost organizată în localitatea Răscruci, şi tot în premieră, după mai mulţi ani au fost redeschise porţile castelului Bánffy din localitate.

Zilele Castelului Bánffy din Bonţida este un eveniment organizat anual în ultimul weekend din luna august, de Fundaţia Transylvania Trust, ajuns în anul 2013 la cea de-a XII-a ediţie. Evenimentul reprezintă o manifestare culturală de larg interes, având numeroşi participanţi atât din ţară, cât şi din străinătate. Cea mai recentă ediţie a festivalului, desfăşurată în perioada 31 august – 1 septembrie 2013, le-a oferit vizitatorilor peste 50 de evenimente, derulate în diverse locaţii ale Castelului Bánffy din Bonţida (curtea, capela, clădirea Miklos, bastionul clădirii, bucătăria, grajdul), printre care: expoziţii tematice, concerte de muzică clasică, uşoară şi pop-rock, ateliere de meşteşuguri tradiţionale (lucrări din piele; înşirare de mărgele, împletire, tricotaje; sculpturi în lemn; olărit; şindrilă cioplită; ţesături; jucării din lemn; sticlă suflată; decorare de turtă dulce), proiecţii de filme, târg de antichităţi, tur ghidat al castelului, demonstraţii hipice, dar şi activităţi pentru copii (jocuri pentru copii, călărit ponei, tragere cu arcul, joc cu zmei, picturi pe faţă, cântece în limba engleză pentru copii, jocuri de animaţie pentru copii, cântece de chitară pentru copii, teatru de păpuşi în limbile română şi maghiară, şi altele).

Trebuie menţionat faptul că, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Zilelor Castelului Bánffy, s-a desfăşurat şi cea de-a doua ediţie a Târgului de produse locale Someş Transilvan, organizat de Grupul de Acţiune Locală Someş Transilvan, din care face parte şi comuna Bonţida, la acest eveniment participând producători agricoli din cele 14 comune care alcătuiesc teritoriul Someş Transilvan, dar şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii de la nivel local şi judeţean. Evenimentul urmăreşte promovarea producătorilor locali şi a produselor din teritoriul GAL Someş Transilvan.

Festivalul Electric Castle este primul festival din România care a mutat muzica electronică şi concertele live pe scenele indoor sau în aer liber ale unui castel, desfăşurându-se în incinta Castelului Bánffy din Bonţida. Organizată de Boiler Events şi Consiliul Judeţean Cluj, prima ediţie a festivalului s-a desfăşurat în perioada 21-23 iunie 2013. Peste 32.000 de persoane au participat la această primă ediţie, în cadrul căreia au putut audia 92 de artişti care au evoluat pe patru scene, amenajate în castel şi în curte. Eforturile necesare pentru organizarea şi desfăşurarea festivalului au fost semnificative, un număr de 600 de persoane, dintre care 370 de voluntari, încercând să le ofere vizitatorilor cele mai bune condiţii atât pentru ascultarea concertelor, cât şi pentru cazare şi transport. Zona amenajată special pentru campare a fost ocupată de circa 4.000 de persoane, iar 40 de autobuze au asigurat pe durata festivalului curse permanente pe ruta Cluj-Napoca – Bonţida şi retur. Zona de servire a mesei a ocupat 800 mp, la care s-au adăugat 8 baruri deservite permanent. Dat fiind succesul de care s-a bucurat prima ediţie a festivalului, organizatorii pregătesc deja cea de-a doua ediţie, care va avea loc în perioada 19-22 iunie 2014.

Alte sărbători şi evenimente desfăşurate în comuna Bonţida:

  1. Festivalul colindelor şi dansuri populare de Crăciun
  2. Spectacol de dansuri populare cu ocazia Paştilor
  3. Sărbătorim româneşte! – 1 Decembrie, ziua naţională a României, este sărbătorită anual de elevii şcolilor din Bonţida şi Răscruci, alături de Primăria şi Consiliul Local Bonţida.

Organizatii cu activitati culturale:

Fundaţia Kallos Zoltan – Răscruci, este organizaţie non guvernamentală înfiinţată în 1992. Fondatorul este renumitul folclorist Kallós Zoltán, apreciat mai ales peste hotare, având cele mai înalte distincţii din partea statului maghiar, recunoscut pentru culegerile sale în întreaga Europă. Fundaţia are sediul în Cluj-Napoca, dar majoritatea activităților le desfăşoară la punctul de lucru din satul Răscruci, com. Bonţida. Aici Fundaţia dispune de un teren de 4,5 ha având construite deja un internat cu 70 locuri de cazare, sală de conferinţe, muzeu unde este prezentată colecţia fondatorului, colecţie ce conţine peste 5000 piese de artă populară, porturi şi obiecte de uz casnic. Internatul găzduieşte copii din sate situate pe o rază de 40 km, copii proveniţi din familii sărace sau dezorganizate, respectiv copii care nu au posibilitate de a studia în limba maternă-maghiara, în satele sau comunele de provenienţă.

Fundaţia organizează anual cursuri de meşteşuguri populare pentru pedagogi, unde aceştia învaţă, printre altele, cum se folosesc materialele naturale în cadrul orelor de creaţie artistică. În timpul verii sunt organizate tabere folclorice pentru copii şi tineri de diferite vârste. Tabăra Internaţională de Dansuri şi Muzică Populară din luna august are în medie 400 de participanţi sosiţi din mai multe ţări ale Europei şi chiar de peste ocean. Fundaţia coordonează 8 organizaţii formale sau informale din satele din împrejurimi, încercând să revigoreze viaţa culturală din această zonă. Misiunea fundaţiei este de a sprijini material şi moral cultura, învăţământul, păstrarea tradiţiilor şi a artei populare. Prin organizarea diferitelor evenimente se doreşte propagarea cât mai largă a adevăratelor valori culturale tradiţionale. Unul din obiectivele Fundaţiei este dezvoltarea Centrului Cultural din Răscruci, astfel încât să sprijine comunitatea locală şi cea din microregiune, în dezvoltarea sa morală, spirituală şi nu în ultimul rând cea materială organizând variate manifestări culturale, cursuri pentru agricultori şi meserii tradiţionale, dezvoltarea turismului rural şi acordarea de sprijin logistic pentru accesarea unor fonduri naţionale sau comunitare. Pentru a-şi îndeplinii misiunea şi obiectivele Fundaţia asigură încă din 1999 funcţionarea unui internat pentru copii din acele sate învecinate Răscruciului, unde nu există învăţământ în limba maternă-maghiara, respectiv copii provenind din familii sărace. Fundaţia oferă gratuit copiilor de la grădiniţă şi celor din clasele I-IV. cazare, masă, rechizite şcolare şi chiar îmbrăcăminte. Organizează excursii, competiţii şi alte activităţi extraşcolare pentru toţi elevii şi contribuie financiar la participarea acestora la evenimente organizate de alţii.

Fundaţia Transylvania Trust – Cluj. Organizaţia neguvernamentală Fundaţia Transylvania Trust, a fost fondată în anul 1996 de specialişti în domeniul reabilitării patrimoniului construit. Scopul principal al fundaţiei este susţinerea activităţii de protecţie şi reabilitare a patrimoniului construit din Transilvania. Pentru realizarea scopului său principal, fundaţia se implică în acele acţiuni, care stimulează desăvârşirea activităţii de protecţie a mediului construit în general şi a valorilor în special aferente patrimoniului, fiind activă în domeniul: inventarierii documentării, relevării, restaurării monumentelor, întreţinerii, specializării şi cercetării ştiinţifice, contribuind totodată la formarea mentalităţii societăţii civile în vederea însuşirii şi susţinerii valorilor de patrimoniu ale mediului construit.