Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Agenda culturală

Tradiţii şi obiceiuri în Bonţida

Patrimoniul cultural al satului românesc reprezintă o sursă importantă de dezvoltare, atât la nivel regional cât şi la nivel local, capitalul simbolic fiind esenţial pentru identitatea culturală reprezentată prin valori, obiceiuri şi îndeletniciri, credinţe şi simboluri împărtăşite de către comunitate.

Manifestarea identităţii culturale, a tradiţiilor şi a obiceiurilor este influenţată de regiune, care reprezintă mai mult decât o simplă localizare geografică. Date fiind acestea, menţinerea identităţii culturale trebuie să includă câţiva factori importanti, cum ar fi educaţia şi consumatorii de cultură.

Protejarea moştenirii culturale rurale este extrem de importantă şi în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului rural ca modalitate de promovare a satelor româneşti, cu un efect pozitiv asupra atragerii turiştilor şi cu beneficii economice pentru populaţia locală.

Conservarea tradiţiilor, culturii şi a obiceiurilor din mediul rural reprezintă mijloace de creştere a potenţialului turistic în multe alte ţări. Având în vedere că majoritatea turiştilor străini care vin în ţara noastră caută să trăiască experienţa “vieţii la ţară” cu tot ceea ce implică acest lucru, păstrarea şi conservarea culturii tradiţionale în mediul rural reprezintă un element obligatoriu care trebuie luat în calcul în procesul de dezvoltare rurală.

În comuna Bonţida se manifestă tendinţe îmbucurătoare de sprijinire şi revitalizare a tradiţiilor şi obiceiurilor. Un mic exemplu este mersul cu colindul în perioada sărbătorilor de iarnă.

Dans popular

Pe raza comunei Bonţida îşi desfăşoară activitatea mai multe formaţii de dansuri populare. Asociaţia Folclorică “Codrişorul” Bonţida a fost înfiinţată în 2011, bucurându-se de sprijinul deplin al Primăriei şi al Consiliului Local Bonţida. De la înfiinţarea asociaţiei, tinerii dansatori ai ansamblului au participat la concursuri şi festivaluri folclorice din judeţul Cluj şi din alte mari oraşe ale României, dar şi la festivaluri internaţionale de folclor din străinătate, în Italia, Bulgaria, Croația şi Grecia. În fiecare an, ansamblul de dansuri organizează un spectacol de Crăciun ce are loc în cadrul căminului cultural din Bonțida.

În Bonţida mai există două formaţii de dansuri populare, cea a comunităţii maghiare şi cea a rromilor.

Evenimente deosebite care au loc în comună:

Fiii Comunei Bonţida.

În comuna Bonţida se desfășoară periodic o serie de evenimente care contribuie la promovarea patrimoniului rural și la menținerea vie a tradițiilor locale, între acestea sărbătoarea „Fiii Satului” fiind una dintre cele mai reprezentative sărbatori locale. Sărbătoarea „Fiii Satului” reprezintă o întâlnire de suflet, care a devenit deja tradiţie în cele mai multe sate de pe teritoriul României. Sărbătoarea are în primul rând rolul de a păstra tradiția și datina locală și de a aduce împreună fiii satului din toate colțurile țării și chiar ale lumii, de la cei mai tineri, până la octogenari, cei mai în vârstă fiind reprezentați de nepoți sau strănepoți. Toate persoanele care s-au născut într-un anumit sat, cei care trăiesc în afara comunității, persoanele cu un statut social recunoscut și dobândit prin forțe proprii și muncă asiduă, cei care mențin legătura cu satul și se implică în dezvoltarea lui, cu toții își dau mâna la această sărbătoare semnificativă, o adevărată emblemă a fiecărui sat românesc.

Manifestarea începe în general într-o notă de comemorare şi omagiere la biserica şi cimitirul din sat, continuând în curtea şcolii, acolo unde cele mai bune gospodine robotesc în jurul ceaunelor cu mâncare, iar artiştii, tineri şi bătrâni, îşi dau mâna în derularea programului artistic. Momentele surpriză de prezentare a unor invitaţi speciali, persoane publice, decernarea unor premii de excelenţă acordate celor mai reprezentative personalităţi ale satului şi celor care contribuie la păstrarea tradiţiei lui, sunt o completare firească a sărbătorii. Ca o adevărată emblemă a fiecărui sat românesc, în cadrul acestei sărbători sunt promovate valorile locale: cântecele și jocurile specifice fiecărei regiuni, artiștii locali – trupe de dansuri populare, ansambluri folclorice, cântăreți, specificul culinar, costumele populare tradiționale, agenții economici și micii producători locali.

Trebuie remarcat faptul că desfăşurarea acestei sărbători în comuna Bonţida este denumită “Fiii Comunei Bonţida” şi vizează, pe lângă activităţile menţionate anterior, şi o serie de activităţi culturale. De exemplu, le-a oferit locuitorilor comunei posibilitatea de a asista la o lansare de carte, la un spectacol de muzică şi dans popular susţinut de numeroşi interpreţi, dar şi de ansambluri şi grupuri locale (Ansamblul Folcloric „Codrişorul” Bonţida, Ansamblul de dansuri ţigăneşti Bonţida, Corala de bărbați a Parohiei Ortodoxe Bonțida ), la un spectacol de muzică uşoară, şi respectiv la un spectacol de focuri de artificii.

Obiceiul “Ciufurii – mersul cu butucul” în satul Bonțida

Acesta reprezintă un eveniment tradițional local, care se desfășoară anual, fiind organizat în ultima duminică înainte de intrarea în Postul Paștelui. Acest obicei își are originile în carnavalul medieval ce marca începerea Postului Paștilor (Lăsata Secului). În perioada comunistă, sărbătoarea a fost interzisă o perioadă îndelungată de timp de către autorități. În ultimii ani, în contextul manifestării la nivel național a unei tendințe de reînvigorare a numeroase sărbători țărănești și populare, autoritățile locale bonțidene au optat pentru reluarea acestei sărbători de primăvară. Obiceiul presupune desfășurarea unui ritual de nuntă, în care ambii miri sunt de sex masculin, chiar dacă unul e îmbrăcat în mireasă, aceștia fiind însoțiți de un alai de nuntași care poartă măști și care colindă ulițele satului, În fruntea alaiului merg flăcăi îmbrăcați în portul țărănesc specific locului, pocnind din bice pentru a anunța venirea alaiului, iar în fața acestor flăcăi merge un vornic. La porțile caselor unde locuiesc tineri necăsătoriți se lovește cu butucul și se fac diverse urări. Sărbătoarea se încheie seara, printr-un bal organizat la căminul cultural.

Zilele Castelului Bánffy din Bonţida aveau loc anual în ultimul weekend din luna august, de Fundaţia Transylvania Trust, ajuns în anul 2013 la cea de-a XII-a ediţie. Evenimentul reprezintă o manifestare culturală de larg interes, având numeroşi participanţi atât din ţară, cât şi din străinătate. Vizitatorii au putut lua parte la peste 50 de evenimente, derulate în diverse locaţii ale Castelului Bánffy din Bonţida (curtea, capela, clădirea Miklos, bastionul clădirii, bucătăria, grajdul), printre care: expoziţii tematice, concerte de muzică clasică, uşoară şi pop-rock, ateliere de meşteşuguri tradiţionale (lucrări din piele; înşirare de mărgele, împletire, tricotaje; sculpturi în lemn; olărit; şindrilă cioplită; ţesături; jucării din lemn; sticlă suflată; decorare de turtă dulce), proiecţii de filme, târg de antichităţi, tur ghidat al castelului, demonstraţii hipice, dar şi activităţi pentru copii (jocuri pentru copii, călărit ponei, tragere cu arcul, joc cu zmei, picturi pe faţă, cântece în limba engleză pentru copii, jocuri de animaţie pentru copii, cântece de chitară pentru copii, teatru de păpuşi în limbile română şi maghiară, şi altele).

Trebuie menţionat faptul că, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Zilelor Castelului Bánffy, s-a desfăşurat şi cea de-a doua ediţie a Târgului de produse locale Someş Transilvan, organizat de Grupul de Acţiune Locală Someş Transilvan, din care face parte şi comuna Bonţida, la acest eveniment participând producători agricoli din cele 14 comune care alcătuiesc teritoriul Someş Transilvan, dar şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii de la nivel local şi judeţean.

Ultima ediție, ce-a de-a XV-a, a avut loc în anul 2016, fiind înlocuită ulterior de evenimente de mai mică anvergură, precum “Ziua Porților Deschise“. Acest eveniment are loc duminica, în luna aprilie și găzduiește din ce în ce mai mulți vizitatori de la an la an. Ediția din 2019 a găzduit sute de vizitatori, și un mic târg de produse locale.

Fărşangul din Bonţida

Acest eveniment este găzduit la Castelul Bánffy din Bonţida, principalul organizator fiind Fundaţia Transylvania Trust. Evenimentul constă practic într-un carnaval, care marchează pentru romano-catolici Fărşangul, adică sfârşitul iernii şi venirea primăverii. Evenimentul include concursuri, prezentarea unor meşteşuguri tradiţionale, prezentarea măştilor de carnaval, punctul culminant fiind reprezentat de arderea rituală a păpuşii de carnaval care simbolizează iarna.

Festivalul International de Film Transilvania | TIFF este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România. Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, TIFF a reușit să devină foarte repede cel mai important eveniment dedicat filmului din România și unul dintre cele mai spectaculoase evenimente culturale anuale din zonă. Principalul obiectiv al TIFF rămâne promovarea artei cinematografice prin prezentarea celor mai inovatoare și spectaculoase filme ale momentului care pun accent pe originalitate și libertatea de exprimare și care se diferențiează prin limbajul cinematografic unic sau se concentrează pe curentele actuale din cultura noii generații. Locația principală a festivalului este în orașul Cluj-Napoca, iar Castelul Banffy din Bonțida este în fiecare an gazda atelierelor de creație “Weekend la Castel”.

Festivalul Electric Castle este primul festival din România care a mutat muzica electronică şi concertele live pe scenele indoor sau în aer liber ale unui castel, desfăşurându-se în incinta Castelului Bánffy din Bonţida. Organizată de Boiler Events, prima ediţie a festivalului s-a desfăşurat în perioada 21-23 iunie 2013. Peste 32.000 de persoane au participat la această primă ediţie, în cadrul căreia au putut audia 92 de artişti care au evoluat pe patru scene, amenajate în castel şi în curte. Eforturile necesare pentru organizarea şi desfăşurarea festivalului au fost semnificative, un număr de 600 de persoane, dintre care 370 de voluntari, încercând să le ofere vizitatorilor cele mai bune condiţii atât pentru ascultarea concertelor, cât şi pentru cazare şi transport. Zona amenajată special pentru campare a fost ocupată de circa 4.000 de persoane, iar 40 de autobuze au asigurat pe durata festivalului curse permanente pe ruta Cluj-Napoca – Bonţida şi retur. Zona de servire a mesei a ocupat 800 mp, la care s-au adăugat 8 baruri deservite permanent.

Alte sărbători şi evenimente desfăşurate în comuna Bonţida:
1 Decembrie, ziua naţională a României, este sărbătorită anual de elevii şcolilor din Bonţida şi Răscruci, alături de Primăria şi Consiliul Local Bonţida.

Organizatii cu activitati culturale:
Fundaţia Kallos Zoltan – Răscruci, este organizaţie non guvernamentală înfiinţată în 1992. Fondatorul este renumitul folclorist Kallós Zoltán, apreciat mai ales peste hotare, având cele mai înalte distincţii din partea statului maghiar, recunoscut pentru culegerile sale în întreaga Europă. Fundaţia are sediul în Cluj-Napoca, dar majoritatea activităților le desfăşoară la punctul de lucru din satul Răscruci, com. Bonţida. Aici Fundaţia dispune de un teren de 4,5 ha având construite deja un internat cu 70 locuri de cazare, sală de conferinţe, muzeu unde este prezentată colecţia fondatorului, colecţie ce conţine peste 8000 piese de artă populară, porturi şi obiecte de uz casnic. Internatul găzduieşte copii din sate situate pe o rază de 40 km, copii proveniţi din familii sărace sau dezorganizate, respectiv copii care nu au posibilitate de a studia în limba maternă-maghiara, în satele sau comunele de provenienţă.

Fundaţia organizează anual cursuri de meşteşuguri populare pentru pedagogi, unde aceştia învaţă, printre altele, cum se folosesc materialele naturale în cadrul orelor de creaţie artistică. În timpul verii sunt organizate tabere folclorice pentru copii şi tineri de diferite vârste. Tabăra Internaţională de Dansuri şi Muzică Populară din luna august are în medie 400 de participanţi sosiţi din mai multe ţări ale Europei şi chiar de peste ocean. Fundaţia coordonează 8 organizaţii formale sau informale din satele din împrejurimi, încercând să revigoreze viaţa culturală din această zonă. Misiunea fundaţiei este de a sprijini material şi moral cultura, învăţământul, păstrarea tradiţiilor şi a artei populare.

Prin organizarea diferitelor evenimente se doreşte propagarea cât mai largă a adevăratelor valori culturale tradiţionale. Unul din obiectivele Fundaţiei este dezvoltarea Centrului Cultural din Răscruci, astfel încât să sprijine comunitatea locală şi cea din microregiune, în dezvoltarea sa morală, spirituală şi nu în ultimul rând cea materială organizând variate manifestări culturale, cursuri pentru agricultori şi meserii tradiţionale, dezvoltarea turismului rural şi acordarea de sprijin logistic pentru accesarea unor fonduri naţionale sau comunitare.

Pentru a-şi îndeplinii misiunea şi obiectivele Fundaţia asigură încă din 1999 funcţionarea unui internat pentru copii din acele sate învecinate Răscruciului, unde nu există învăţământ în limba maternă-maghiara, respectiv copii provenind din familii sărace. Fundaţia oferă gratuit copiilor de la grădiniţă şi celor din clasele I-IV. cazare, masă, rechizite şcolare şi chiar îmbrăcăminte. Organizează excursii, competiţii şi alte activităţi extraşcolare pentru toţi elevii şi contribuie financiar la participarea acestora la evenimente organizate de alţii.

Fundaţia Transylvania Trust – Cluj. Organizaţia neguvernamentală Fundaţia Transylvania Trust, a fost fondată în anul 1996 de specialişti în domeniul reabilitării patrimoniului construit. Scopul principal al fundaţiei este susţinerea activităţii de protecţie şi reabilitare a patrimoniului construit din Transilvania. Pentru realizarea scopului său principal, fundaţia se implică în acele acţiuni, care stimulează desăvârşirea activităţii de protecţie a mediului construit în general şi a valorilor în special aferente patrimoniului, fiind activă în domeniul: inventarierii documentării, relevării, restaurării monumentelor, întreţinerii, specializării şi cercetării ştiinţifice, contribuind totodată la formarea mentalităţii societăţii civile în vederea însuşirii şi susţinerii valorilor de patrimoniu ale mediului construit.

Comuna Bonțida a obținut titlul de “Sat cultural al României” în 2016 în cadrul unui concurs organizat la nivel național de Asociația “Cele mai frumoase sate din România”. În comuna Bonţida există 3 cămine culturale, în localităţile Bonţida, Răscruci şi Coasta. Căminul cultural din satul Bonţida a fost dotat prin măsura 322, iar în anul 2019 s-au instalat panouri pentru antifonare. Căminul cultural din satul Răscruci beneficiază de acţiuni de reparaţii, modernizare şi dotare. Noul cămin cultural din satul Coasta a fost finalizat în anul 2018.

Căminul Cultural din Bonțida

Căminul cultural “Ilie Călian” din Coasta

Ultima actualizare: 09:14 | 29.08.2024

Toate drepturile patrimoniale de autor asupra tuturor operelor create de către contractant sau membrii asocierii, aferente produsului sau serviciului livrat, se transferă către autoritatea contractantă .

Site în curs de actualizare

Sari la conținut