Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Învățământ și Sport

Serviciile educaționale din Bonțida sunt asigurate de 2 școli și 2 grădinițe:

Școala Gimnazială Bonțida:
str. Ștefan Emilian, nr. 271, loc. Bonțida,
tel. 0264.262.282,
email sc_bontida@yahoo.com

Școala profesională Răscruci:
str. Principală, nr. 109, loc. Răscruci,
tel. 0264.262.619,
email scoala_rascruci@yahoo.com
Grădinița Bonțida
Grădinița Răscruci

Şcoala Gimnazială din Bonţida a fost reabilitată şi modernizată în ultimii ani. În Răscruci a fost construit un corp de clădire în care să funcţioneze şcoala, activităţile didactice începând să fie desfăşurate în noua clădire din anul şcolar 2014-2015.

În localitatea Bonțida funcționează centrul Centrul de zi after school Ștefan Emilian. Acesta a fost construit în cadrul unui proiect ce a avut ca scop implementarea unui program de educație incluzivă și a constat în introducerea unor componente și servicii noi pentru copiii și tinerii aflați în situații de risc de pe raza comunei în vederea sprijinirii acestora în finalizarea învățământului de stat obligatoriu, pentru a avea ulterior acces la o meserie și la un loc de muncă. Intervenția a abordat aspecte de ordin social, psihologic, educațional și medical și s-a extins și asupra altor membrii din familii decât copii și tineri aflați în situații de risc precum și alți membrii din comunitatea locală. Așadar, prin proiect s-au desfășurat activități de de mentorat, consiliere, activități socio-culturale incluzive, educație remedială, educație igienică și contracepție, orientare în carieră și alte activități.

În comuna Bonțida, localitatea Răscruci, mai activează si un after school sprijinit de Fundația Kallos, frecventat în special de copiii de origine maghiară.

Atât în Bonţida cât și în Răscruci se doreşte construirea unor noi clădiri în care să funcţioneze grădiniţe cu program prelungit, deoarece condiţiile actuale nu permit satisfacerea tuturor cererilor. În celelalte două sate ale comunei, Coasta şi Tăuşeni, nu există şcoli.

În comună există 2 biblioteci, una şcolară şi una comunală. Biblioteca Comunală Bonţida a fost înfiinţată în anul 1953 şi potrivit datelor colectate de Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” Cluj la începutul anului 2007, cuprinde 11.000 cărţi şi periodice, oferind servicii tradiţionale de completare-prelucrare, împrumut la domiciliu pentru adulţi şi copii, consultare pe loc documente, informare bibliografică. În luna mai 2013, la Centrul Judeţean de Formare Biblionet, a avut loc o serie de formare pentru bibliotecarii din bibliotecile publice comunale din judeţul Cluj intrate în runda a cincea a programului Biblionet, un program pe cinci ani care îşi propune să le faciliteze românilor accesul gratuit la informaţie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România, în special în mediul rural, unde bibliotecile se confruntă cu subfinanţarea şi neglijarea. Biblioteca Comunală din Bonţida a fost una din cele şase biblioteci publici comunale care au intrat în această rundă a programului. Biblioteca Comunală Bonţida este astfel dotată cu 4 calculatoare conectate la internet, pe lângă aceste calculatoare biblioteca primind şi un pachet standard de echipamente: căşti, camere web, UPS-uri, router, imprimată, scanner, proiector cu ecran.

În localitatea Bonțida există un teren de fotbal reabilitat și reamenajat, dotat cu clădire ce are funcțiune de vestiare. În localitatea Răscruci există un teren de fotbal ce necesită reamenajare, și un teren sintetic de fotbal funcțional.

În plan sportiv, localitatea Bonțida are o echipă de fotbal, A.S. Someșul Bonțida, care își desfășoară activitatea pe terenul din cadrul Bazei sportive din Bonțida. Echipa de fotbal participă la diverse competiții de fotbal, precum Cupa României – Zona Gherla și Campionatul Județean (Liga a V-a) – Zona Gherla. În localitatea Răscruci activează echipa de fotbal A.S. Viitorul Răscruci, fondată în 2002.

În ultima vreme, la nivelul comunei Bonțida se remarcă prin activitatea destul de bogată și C.S. Karate Kyokushin.

Ultima actualizare: 14:43 | 8.10.2024

Toate drepturile patrimoniale de autor asupra tuturor operelor create de către contractant sau membrii asocierii, aferente produsului sau serviciului livrat, se transferă către autoritatea contractantă .

Site în curs de actualizare

Sari la conținut