Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Istoric

Istoria localității începe după anii năvălirii popoarelor migratoare, ultimul val, cel al slavilor, lăsând urme însemnate. Notarul Anonymus al regelui Bela al Ungariei notează că în anul 895 sub conducerea unui oarecare Tuhut și-a așezat grupul de războinici în zonă. Neputând trece Someșul a comandat un pod. (în limba maghiară pod = hid) care a fost construit de un idivid Benko Boncz. După numele sau se va numi localitatea Boncz + Hid = Bonczhida = Bonțida.  Documentele arată că în anul 1070 localitatea era întemeiată, lucru ce e demonstrat și de Biserica Reformată construită în anul 1100, biserică existentă și azi (pe acoperiș apare anul 1131).
Cea mai veche atestare scrisă poartă data 31.03.1263 , document redactat în limba latina la curtea regelui Ștefan al Ungariei:
“Noi Ștefan, din mila lui D-zeu, regale cel mai tânăr al Ungariei, ducele Transilvaniei și domnul cumănilor, dăm de știre tuturor prin cuprinsul celor de față că orice om liber (libere condinciones homines) care ar voi să vină pe pământul numit Bonchida, al comitelui Matei fiul lui Nicolae din neamul Chac, pentru a se ațeza acolo să vină slobod și să se așeze în siguranță pe el, fără să plătească dare pentru pământ timp de trei ani socotiți de la data sosirii lor, dar în al patrulea an trebuie să plătească pentru fiecare gospodărie (mansionibus) trei pondere (tria pondera) stăpânului pământului drept dare pentru pământ. Dacă cândva ar dori să plece de acolo, primind învoirea, să aibă dreptul de a pleca liber, la lumina zilei, după ce va fi platit darea pentru pământ și dup ace va fi vândut clădirile sale celor care vin acolo, fără vătămarea lucrurilor și persoanelor, iar acela care moare fără moștenitor să-și poată lăsa toate lucrurile oricui ar vrea pentru sufletul său. Vreau ca aceasta poruncă să fie publicată liber în toate piețele. Dat la Paszto (Heves megye – Ungaria) în sâmbăta cea mai apropiată înainte de Învierea Domnului”

Alte documente ulterioare apar in 1307, 1326, 1329, 1337, 1341, 1347, 1350.

În 3 iunie 1387 coroana regala donează domeniul Bonțida fam. Banffy pentru fidelitatea față de regale Zsigismund și pentru “merite deosebite”. Din acest timp istoria localității este legată de familia amintită și în jurul anului 1400. Bonțida este cotat ca oraș cu guvernator – Banffi Gyorgy, se spune “Castrum” și timp de 4 secole va fi sediul consiliului prefecturii comitatului Doboka având drept de vamă și organizează 5 anuale care se păstrează și azi. Mai amintim că în 8 ianuarie 1471, printr-o scrisoare de zălogire (una cum nobilibus compravincialibu in Bonchiyda sede nostra Tribunali in judicio nobiscum existentibu) Bontida devine locul adunarii comitatului Doboka, iar voievodul Transilvaniei ridita localitatea la rang de “Oppidum” (oras). Existența inițialelor pe cruci S.T.T.L “Sit Tibi Terra Levis – Sa-ți fie țărâna ușoară” dovedește că populația de etnie română era de cult orthodox. Etnicii neoglicani la început au fost romano-catolici, apoi reformați, cum sunt și astazi.
Istoricul primarilor, notarilor și secretarilor din comuna Bonțida.

Ultima actualizare: 15:52 | 11.07.2024

Toate drepturile patrimoniale de autor asupra tuturor operelor create de către contractant sau membrii asocierii, aferente produsului sau serviciului livrat, se transferă către autoritatea contractantă .

Site în curs de actualizare

Sari la conținut