Home » Turism

Turism

    În localitatea Bonțida functionează un centru de informare turistică, situat în zona centrală, în vecinătatea Castelului Banffy. Spre site-ul centrului turistic de informare din Bonțida.

    Comuna Bonțida dispune de un potențial turistic deosebit, pe raza comunei existând câteva obiective turistice semnificative:

  • Castelul Banffy din Bonțida. În localitatea Bonțida se regăsește renumitul castel Banffy, cel mai impresionant ansamblu baroc din Transilvania, care adesea a fost supranumit “Versailles-ul Transilvaniei”. Castelul este înscris pe lista Monumetelor Istorice ale Județului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii. Responsabilă de procesul de restaurare este Fundația Transylvania Trust, care a încheiat un contract de concesiune cu proprietarul castelului. Începând cu anul 2013, găzduiește festivalul Electric Castle. 

Castelul Banffy din Bonțida

  • Castelul Banffy din Răscruci este (exceptând Castelul Banffy din Bonțida), cea mai importantă clădire de acest gen din împrejurimile Clujului, valoarea sa fiind sporită si de faptul că e unul dintre puținele castele din Transilvania în cazul căruia s-au păstrat până în zilele noastre o parte a amenajărilor interioare și câteva piese de mobilier. În prezent, castelul este cuprins în cadrul proiectului european ,,Restaurarea, conservarea si punerea in valoare a ansamblului Monument istoric Castel Banffy, sat Rascruci, comuna Bontida, jud. Cluj”, finantat in cadrul Programului Operational Regional 2014 – 2020. 

Castel Banffy din Rascruci

  • Conacul Dujardin din localitatea Coasta datează din secolele XVIII-XIX și este înscris pe lista monumentelor istorice ale județului Cluj. Conacul este în momentul de față în paragină.

Conac Dujardin Coasta

  • Ansamblul monumental de la Tăușeni intitulat “De-semne spre cer pentru ploaie și curcubeu” este cel mai mare ansamblu monumental în aer liber din județul Cluj. A fost ridicat în 1995 de către frații Alexandru și Liviu Chira, pe colina care împarte localitatea Tăușeni în două. Ansamblul are în componență 15 elemente și este vizibil de la o distanță de câțiva kilometri. Mai multe detalii pe alexandruchira.ro 

Ansamblul monumental de la Tauseni

  • Colecția de artă populară a binecunoscutului si regretatului etnograf Kallos Zoltan. Colecția este organizată în casa colecționarului si adăpostește circa 8.000 de obiecte tradiționale de port popular din diverse zone ale României. Fundația Kallos Zoltan organizează anual tabere internaționale – tabere de manufactură, dans popular și muzică instrumentală populară pentru copii, tineri, familii și adulți, în special în perioada verii. Mai multe detalii pe kallos.org.ro

2017 Kallos Zoltan

  • Biserica Reformată-Calvină Bonțida datează din secolul al XVII-lea (fundațiile datând din secolele XII-XIII), cu refaceri ulterioare și cu amvon din 1720. Biserica se află pe lista monumentelor istorice.

biserica reformata calvina

     

     Pe raza comunei există un număr extrem de mic de pensiuni turistice, în ciuda potențialului turistic deosebit. În incinta castelului Banffy din Bonțida funcționează o cafenea. 

Spre Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj

Spre harta punctelor de interes din județul Cluj